KIHÍVÁS ELŐTT ÁLLÓKNAK ÉS TOVÁBBLÉPŐKNEK

– fontos állásinterjú, új pozíció esetén, vagy mert elkötelezett önfejlesztő vagy –

Közel két évtizeddel ezelőtt jött el az a nap, amikor életemben először televíziós kamerák elé kellett állnom. Vártam az élő adás kezdetét, a stúdióban csak én és két kameraman, majd a fülemben dübörgő szívverésemen át meghallom a szerkesztőm hangját: – Három, kettő, egy, ééés…adásban vagy! Aztán beszélni kezdtem. Emlékszem milyen őrülten izgultam és emlékszem az elköszönés utáni megkönnyebbülésre. De nem emlékszem szavakra, nem tudnék visszamondani egyetlen mondatot sem, és amit még képtelen vagyok felidézni, az érzés, hogy fog ez menni. Mert ehhez a megnyugváshoz tapasztalások sora kellett még.

Sok ügyfelem hasonló kihívás miatt fordul hozzám. Tudják, hogy egy fontos esemény – nehéz tárgyalás, mindent eldöntő állásinterjú, podcast felvétel vagy más nyilvános beszéd – előtt állnak, esetleg új helyzetbe kerülve olyan kommunikációs próbatétellel szembesülnek, amihez még nincs kellő rutinjuk. Ilyen helyzetben két érzés a legmeghatározóbb. Az egyik a bizonyosság, hogy most a maximumot kell kihoznunk magunkból és a frusztráció, hogy nem tudjuk, hogyan tegyük ezt, mert „nincs mihez nyúlnunk”.

Én a kettő közül utóbbi megváltoztatását célzom. Saját tapasztalataim alapján ugyanis meggyőződésem, hogy nem az eszközeink hiányoznak, csupán az elérési útjukat nem ismerjük. Automatikusnak tűnő, erőlködés nélkül elővehető fellépésünkhöz már kitaposott út vezet. Ezek a jól bejáratott viselkedési minták így rendelkezésre állnak, szemben azokkal, amiket csak bizonyos helyzetekben/életszerepekben és jóval ritkábban alkalmaztunk. A közös munka során utóbbiak előhívásán és rögzítésén dolgozunk majd, hogy mihamarabb bizonyosságként mondhassuk: fog ez menni.

Erősítsd tudatos kommunikációd az alábbi területeken:

  • Nyilvános beszédre való felkészítés
  • Tárgyalástechnikai tanácsadás
  • Kommunikációs coaching
  • Kamerák előtti szereplés
  • Online kommunikáció
  • Prezentációtechnika
  • Vezetői kommunikáció támogatása
  • DISC módszertan alkalmazásával eltérő viselkedési stílusú emberekhez való kapcsolódás elősegítése

Legfrissebb bejegyzéseim