T. BIENIEK ILDIKÓ

TESTBESZÉD FEJLESZTÉS / HATÁSGYAKORLAT TRÉNINGEK

 

A Hatásgyakorlat képzésformáját egy évtizednyi televíziós műsorvezetés-, illetve modellek mozgáskultúráját fejlesztő képzések vezetését követően alakítottam ki, gyakorlati tapasztalataimra alapozva. 2014-től egyéni- és csoportos tréningek keretében foglalkozom a nonverbális területekre koncentráló kommunikációs tréningekkel, melyek során arra törekszem, hogy ügyfeleim sikeresebbé váljanak a társas interakciók kezelésében, és hatékonyabban kommunikálják gondolataikat, ötleteiket mások felé.

Prezentációs- és előadói felkészítések során célom, hogy ügyfeleimmel a beszéd legfontosabb üzeneteit emocionális célokká formáljuk, melyek a közönségre gyakorolt érzelmi hatáson keresztül érvényesülnek. Fontosnak tartom, hogy a testbeszédi eszközök használata hiteles, önazonos formában valósuljon meg, ami visszahat a beszélő/előadó önbizalmára, így segítve őt új kapcsolatok kiépítésében és énképe pozitív formálásában.

 

 

A lány a tévéből

Sokszor találkozom a kérdéssel, hogy: mégis hol lehet kitanulni ezt a szakmát?

Úgy gondolom, ez az a terület, ami valóban gyakorlati tapasztalatokon alapul.Magyarországon több, testbeszéd-fejlesztéssel foglalkozó szakember dolgozik és mindannyian más területen tevékenykedtünk korábban: van, aki színészi pályafutása, más értékesítői tapasztalatai alapján állította össze nonverbális kommunikációs képzésformáját.

Ami hasonló, hogy a testbeszéd jelzéseinek használata ezeken a területeken mindig is kiemelkedően fontos volt – meggyőzés, hitelesség, érzések átadása, a közönség bevonása és maga a kommunikáció hatékonysága múlott rajta, hogy amellett, amit mondunk, mit fejezünk ki testünkkel vagy hangunkkal.

Én nagyjából 1000 órányi élő adást vezettem le különböző televíziós műsorokban.

A feladatom általában „nem volt több”, mint hogy szünet nélkül beszéljek körülbelül hatvan percen keresztül – de ennél sokkal fontosabb elvárás volt, hogy elérjem a műsor fő célját: motiválni és aktiválni.

Ehhez olyan érzéseket kellett megjelenítenem, amivel a lehető legtöbb tévénéző azonosulni tud, vagyis hangommal, arcjátékommal és gesztusaimmal létrehozni azt a hatást, amivel bevonom a képernyő előtt ülőket.

Az itt szerzett, előadói technikára vonatkozó tapasztalataimat az ezt megelőző hat éves képzésvezetői gyakorlattal egybekötve terveztem meg a Hatásgyakorlat fejlesztések menetét.

Ügyfeleimmel azon dolgozunk, hogy mindennapi kommunikációjuk hatékonyságát nonverbális jelzéseik megerősítésével növeljék, ami lehetővé teszi az asszertivitás, az érzelemkifejezés- és felismerés, vagy például a nyilvános beszédek területén való fejlődést.

 

Míg a hozzám forduló közép- és felsővezetők előadásuk hatásfokának növelésén, cégtulajdonosok vállalkozói arculatuk kommunikációs fejlesztésén dolgozunk együtt, addig trénerek, coachok és tanácsadók ügyfeleik reakcióit szeretnék jobban megérteni a közös munka során.

 

Ügyfeleim előbbi esetben egyéni, utóbbi esetben csoportos képzéseken keresztül ismerhetik meg a beszéd zenei elemei, mimikai jelzések és a legőszintébb testbeszédi gesztusok kommunikációs jelentőségét.

 

Hiszem, hogy ha valaki képes kifejezni a benne rejlő értékeket és ezt hitelesen, magabiztosan képviseli bármilyen szituációban, akkor azokat az embereket vonzza maga köré és azok a lehetőségek (legyen szó állásról, üzleti partnerekről vagy magánéletről) találják meg, amik igazán neki valók.

TERVEZZÜK MEG EGYÜTT A TE HATÁSODAT IS!

en_USEnglish